fredag 28 december 2012

Nr 43. Avslut och nystart

Vi är inne i förändringstider. För en vecka sedan avslutades en tidsepok för många och en ny började. Ett nytt kalenderår närmar sig. Om en månad markerar det kinesiska nyåret början på ljusare tider.

Oavsett vilka förändringstider du befinner dig i, så är det bra läge för tydliga avslut och nystarter. Ta vara på tillfället att göra ett bokslut och en framtida plan. Om du gillar att skriva, skriv. Om du gillar att diskutera, diskutera.

Avsluta det som tar onödig energi från dig och din omgivning. Gör det du behöver för att kunna lämna det bakom dig, gärna med en god känsla. Plocka med dig värdefulla lärdomar inför framtiden.

Sätt sedan fart på nya energigivare och triggers. Se till att dina mål är positiva och sprakande. Var mer tacksam för det du har än besviken över det du inte har. Chansen finns att du är på väg in i ditt hittills bästa år och din bästa tid. Det kan bli riktigt spännande.

Gott Nytt År!














Resan mot ett starkare personligt varumärke fortsätter. Följ den här eller i gruppen Visa Ditt Rätta Jag på Facebook.

fredag 21 december 2012

Nr 42. Dina triggers

Du borde vara glad, harmonisk och motiverad så stor del av din tid som möjligt. Därför är det bra om du känner till vad som gör dig glad och motiverad. Gör du det?

Låt oss prata om dina motivationsfaktorer eller triggers, som jag kallar dom. Vi triggas av olika saker i olika sammanhang. Om du behöver snabb energi kanske det räcker att lyssna på en favoritlåt eller äta en bit mörk choklad. Behöver du höja glädjenivån över längre tid, är det säkert större saker som behövs.

Tänk såhär:
Du behöver några triggers som du kan plocka fram på momangen. Dom kanske inte ger så lång effekt, men dom hjälper dig att höja glädje- och motivationsnivån snabbt. För mig kan det handla om att få ett leende från någon jag gillar, att göra en snöängel, skriva några sidor i min bok eller att sjunga.

Du behöver andra triggers som räcker länge och som kan vara lite mer tidskrävande att komma åt. Dom kanske behöver planeras under lång tid för att du ska få dom. För mig kan det handla om att gå upp på ett berg, åka skidor i härlig lössnö, välja sånger till en framtida konsert eller förbereda ett seminarium eller en fest. 

När du känner till vilka dina bästa triggers är, kommer du att kunna plocka fram dom ofta och därmed lyfta din glädjenivå några snäpp. Gör en härlig lista över dina korta och långa triggers. Försök att plocka fram dom då och då under julen. Julen är glädjens högtid.

God Jul!

Resan mot ett starkare personligt varumärke fortsätter. Följ den här eller i gruppen Visa Ditt Rätta Jag på Facebook.

tisdag 18 december 2012

Nästa nyhetsbrev på väg!

Mot slutet av veckan kommer nästa nyhetsbrev om ditt personliga varumärke. Välkommen att registrera dig här om du vill vara med och inte fick det förra.

fredag 14 december 2012

Nr 41. Stolt och ödmjuk

I tisdags fick jag ett fint pris. Tack för alla Hurra och Grattis!

Eftersom vi lever i den del av världen som fortfarande har några stänk kvar av Jantelagen, tänker jag att vi behöver utmana oss själva att vara stolta över det vi är och kan.

När jag jobbade med en riktig stjärna för några år sedan, lärde jag mig uttrycket "Stolt och Ödmjuk". Vi kan vara stolta över allt vi är, gör och kan, samtidigt som vi är ödmjuka inför andra människor som är precis lika bra men på andra sätt. Jantelagen kan slänga sig i väggen.

Jag utmanar dig att lämna bekvämlighetszonen där Jantelagen tar för mycket plats och istället våga vara Stolt och Ödmjuk. Det kommer att hjälpa både dig själv och andra.

"...And as we let our own light shine, we unconsciously give other people permission to do the same."

Marianne Williamson  

Resan mot ett starkare personligt varumärke fortsätter. Följ den här eller i gruppen Visa Ditt Rätta Jag på Facebook.

tisdag 11 december 2012

Stolt och glad!

Ikväll blev jag utsedd till Årets Mentor 2012 av Marknadsföreningen i Stockholm! Jag är glad, hedrad, stolt och lite tårögd. TACK, särskilt till P, min fina adept!

Eftersom jag tycker att Jantelagen gör mer skada än nytta, kommer här motiveringen:

"Årets Mentor är engagerad i årets Karriär- och mentorprogram. Hon kommer också att vara mentor under nästa program. Hon har en bakgrund som marknadschef för en rad tunga varumärken och arbetar idag med personliga varumärken. Hon är en efterfrågad föreläsare och mentor. I sin mentorsroll tar hon sig tid att lyssna och låta adepten styra samtalen. Hon ger kraft, mod och energi. Årets Mentor är i alla sammanhang mycket professionell. Hon tar sin uppgift på största allvar och är mycket uppskattad av sin adept. Årets Mentor 2012 är Anna-Karin Lingham!

Marknadsföreningen i Stockholm"

Tjoho! 


fredag 7 december 2012

Nr 40. Skapa flow.

Det finns ett samband mellan nivån på din kompetens och nivån på din utmaning. Tänk dig en riktigt tuff utmaning, där du har alldeles för låg kompetensnivå för att klara den. Det kan handla om din kunskap inom området, din vilja att ta dig an utmaningen eller din förmåga att hantera den (inklusive den tid du har till förfogande). Om du stannar i den situationen för länge, kommer du att bli riktigt stressad, sliten och på sikt kanske utbränd. Där ska du inte vara.

Tänk dig det andra alternativet. Du har en liten ynka utmaning som är alldeles för låg för din kompetensnivå. Du kanske har en för enkel arbetsroll eller vardagsuppgifter hemma som måste göras men som inte ger dig minsta utveckling. Om du stannar i den situationen för länge, kommer du att bli uttråkad, blasé och understimulerad. Där ska du inte heller vara.

Tänk dig istället att dina utmaningar och din kompetensnivå är i balans. Du utmanas hela tiden och vet samtidigt att du kommer att klara det du ska. Du utvecklar din kompetens under tiden och söker dig ständigt till nya utmaningar som leder dig vidare. Där ska du vara så ofta som möjligt! Där kommer du att känna flow.

Jag har varit i den första situationen och den andra situationen. Det var inte roligt. Har du varit där? Jag befinner mig allt oftare i den tredje situationen - flowläget. När vi lär oss att balansera våra utmaningar så att dom är inom räckhåll för den kompetensnivå vi har - då är det som det ska vara. Höj utmaningen om den är för låg. Sänk utmaningen eller putsa upp din kompetens om utmaningen är för tuff. Lär dig att anpassa utmaningar och kompetensnivå till varandra så ofta som möjligt.   

Resan mot ett starkare personligt varumärke fortsätter. Följ den här eller i gruppen Visa Ditt Rätta Jag på Facebook.

onsdag 5 december 2012

Nyhetsbrev på väg!

Imorgon skickas det första nyhetsbrevet Visa Ditt Rätta Jag. Det kommer till dig ungefär en gång i månaden. Registrera dig här, om du vill vara säker på att vara med från början. Välkommen!

fredag 30 november 2012

Nr 39. Den fysiska bekvämlighetszonen.

Nu har vi pratat länge om utmaningar och olika typer av bekvämlighetszoner. Det är snart dags att gå vidare till nästa steg. En till bara. Den fysiska bekvämlighetszonen.

Det finns en tröskel varje gång vi ska lämna bekvämlighetszonen. Om den risk eller insats vi bedömer att vi tar är större än den fördel vi tror att vi får, kommer vi knappast att passera tröskeln. Det är synd. Tänk om vi helt enkelt vet för lite om fördelarna och stannar i zonen bara av den anledningen?

Om du som jag känner att du skulle vilja träna ännu mer, bli tightare och känna dig smidigare, så finns det egentligen inte så mycket som hindrar dig från att ta dig dit. Det är ju lite jobbigt förstås. Svettigt, smärtsamt och novembermörkt på löparslingorna. Tidskrävande. Trögt. Lite förkylt om du känner efter.

Visst skulle det vara enklare att komma över tröskeln om du kunde måla upp bilden av hur härligt det är att känna sig nöjd med sin hållning, sina muskler, sin smidighet, sitt flås... Ska det vara så svårt?

En av dom största orsakerna till att vi inte lyckas ta oss över tröskeln ut ur bekvämlighetszonen, är att vi inte lyckas tänka oss in i hur bra det kan bli därute. Risken och insatsen känns större än det vi får. Så vad ska vi då göra? Bara skärpa till oss, tror jag. Vi vet alla att en vältränad, stark och hälsosam kropp kommer att bli en fröjd att gå omkring i. Det handlar bara om att måla upp bilden och sen fånga stunden. Ta ett litet steg i taget ut ur den fysiska bekvämlighetszonen och ha det riktigt bra på vägen. 

Resan mot ett starkare personligt varumärke fortsätter. Följ den här eller i gruppen Visa Ditt Rätta Jag på Facebook.

fredag 23 november 2012

Nr 38. Den sociala bekvämlighetszonen.

Min uppfattning är att den sociala bekvämlighetszonen är en av dom zoner som begränsar oss mest. Det är lätt att hamna i grupper och relationer där vi känner oss bekväma och sen nöja oss. Du kanske har några vänner, partner, barn, släktingar, bekanta, damen i kassan, frisören, tandläkaren, kollegor, klasskompisar.. Vad mer skulle du kunna behöva?

Jo, jag tror att du ibland behöver utöka ditt nätverk med nya människor. Andra intressen, annan bakgrund, annan geografisk hemvist, andra sociala förhållanden, annan ålder, annat jobb... Eller kanske inte alls särskilt annorlunda än du själv, men helt enkelt en ny människa som kan förgylla din tillvaro på olika sätt och ta in lite nytt syre i ditt nätverk. 

Om du är van att alltid umgås med samma människor, kan det kännas riktigt skrämmande att ta kontakt med nya. Det är lätt att backa tillbaka till den trygga skara som du redan har. Men försök igen. Du kan få nya värdefulla kontakter och vidga dina vyer på ett sätt du inte trodde var möjligt.

Nuförtiden kan jag inte tänka mig att bara vara stilla i min sociala bekvämlighetszon. Visst finns det människor som står mig extra nära och som jag vill spendera mycket tid med. Så kommer det alltid att vara. Ändå finns det så många därute som jag är nyfiken på, som ny kollega eller vän eller bara flyktig bekant. Dom flesta av mina dagar innehåller nya möten - korta eller långa. Det har förstås en del att göra med att jag är egen företagare, men inte bara därför. Med en tydlig bild av mina egna värderingar, kärnvärden och mål blir det inte ens särskilt skakigt att träffa nya människor. Mest roligt.

Har du fastnat i din sociala bekvämlighetszon? Skulle du vilja vidga dina vyer med nya kontakter? Börja redan imorgon isåfall. Det finns nya människor runt varje hörn.

Resan mot ett starkare personligt varumärke fortsätter. Följ den här eller i gruppen Visa Ditt Rätta Jag på Facebook.

fredag 16 november 2012

Nr 37. Förändring.

På en liten ö utanför Trosa bor mina vänner M och K. För bara några månader sen bodde dom i en modern lägenhet i Stockholm. Av en händelse fick dom chans att göra en tur till stugorna på den höga klippan på den fina ön i det blå havet. Sen var det klippt. Där ville dom bo.

Naturnära. Enkelt. Fri blick mot horisonten.

Vilken livsstilsförändring! För att komma till jobbet tar dom sin båt över sundet före gryningen, sen bil och tåg för att komma fram i lagom tid. Någonstans på vägen byter dom seglaroveraller och gummistövlar mot snygga jobbkläder.

När vi satt i ljusskenet runt soppan och novemberglöggen i deras fina lilla stuga häromkvällen tänkte jag att just dom här vännerna nästan inte behöver någon bekvämlighetszon. Dom kliver utanför den hela tiden på olika sätt. Hela livet är ett äventyr som dom vill vara med om. Det är nästan mer bekvämt att vara utanför zonen än i den. Säkert finns mycket osäkerhet i vissa sammanhang, men det stoppas dom inte av. Mitt i den energi som behövs för en sån här förändring, så utstrålar dom ett harmoniskt lugn. Dom ser förbättringspotential överallt och skräms inte av rejäla arbetsinsatser. Det inspirerar.

När vi välkomnar förändring istället för att skrämmas av den, kommer vi att kunna hålla oss lugna, harmoniska och förväntansfulla.

Resan mot ett starkare personligt varumärke fortsätter. Följ den här eller i gruppen Visa Ditt Rätta Jag på Facebook.

måndag 12 november 2012

Vardagsrumsföreläsning

Utveckla personliga varumärken hemma i ditt vardagsrum!

Vad är ett personligt varumärke?

Allt du gör och allt du säger gör intryck på de människor du möter. Varje dag. Dygnet runt. Du kan välja att bli medveten om och ta ansvar för detta – ditt personliga varumärke. När du vet vad du står för, har tydliga mål och förfogar över verktyg att förmedla det till omgivningen, blir dina beslut enklare att fatta, dina resultat bättre och samarbetet med andra människor mer givande.


Vad handlar föreläsningen om?
Under en inspirerande stund får du förståelse för hur ditt personliga varumärke fungerar och hur du med några enkla verktyg kan bli tydligare både för dig själv och andra. Detta blir en kickstart som ger dig insikter, inspiration och vägledning framåt. Vi kommer att prata om
* hur du kan utveckla ditt personliga varumärke inifrån och ut
* skillnaden mellan din självbild och omgivningens bild av dig 
* några profileringsmetoder som gör dig tydligare för omgivningen

Hur går det till?
Bjud in upp till 20 personer. För att göra det enkelt för dig själv, bjud in upp till tio personer och be alla ta med sig en vän. Boka via anna-karin@linghamenterprise.se. Anmälan är bindande. Förskottsbetalning via PayPal. Ni delar på investeringen 5 000 kr inkl moms. (Gäller inom Stockholm. Om du bor på annan plats, kontakta mig så hittar vi en lösning.)

Föreläsningen pågår ca 1,5 timme. Jag behöver en vit vägg eller bakgrund för bilder, en elkontakt och plats att stå. Ni behöver papper, penna och någonstans att sitta. Det är allt.
_________________________________

Anna-Karin Lingham har många års erfarenhet av varumärkesutveckling för både företag och individer. Hennes bakgrund finns bl a inom Axfood-koncernen, Hästens Sängar och Apotek Hjärtat. Hon jobbar idag som varumärkeskonsult och föreläsare. Anna-Karin är också sångerska och friluftsäventyrare. Läs mer på www.linghamenterprise.se.

fredag 9 november 2012

Nr 36. Den mentala bekvämlighetszonen.

Har du fastnat i en tanke någon gång? Det har jag. Den kan virvla runt och ta plats i både timmar, dagar och veckor innan jag lämnar den. Ibland är den positiv och ger mig energi. Ibland är den allt annat än positiv. Numera är jag bättre på att lämna tankar som inte gör någon nytta. Vi väljer ju våra tankar, som det så fint heter.

Det finns en mental bekvämlighetszon. Där tänker vi mest tankar vi redan har tänkt. Lätta, stabila, förutsägbara, stillastående. Om tankarna är positiva så kan dom gynna oss under en period. Dom får oss att må bra och koppla av. Oftast skulle jag ändå tro att dom tankar vi har i bekvämlighetszonen stoppar oss. Det kommer inte en enda ny lösning ur ett stagnerat tankemönster.  

Vi behöver tänka annorlunda. Vänd och vrid på saken om den är viktig för dig. Se den utifrån, underifrån, uppifrån, inifrån... Se den ur någon annans perspektiv. Se den ur ett humoristiskt perspektiv eller kanske ett svartvitt. Se den ur ett framtidsperspektiv eller utklädd till Musse Pigg. Lek med tanken.

Jag har ett trick. Jag bestämmer mig för att det får räcka. Fram till tisdag får jag tänka såhär, sen är det nog. På onsdag blir det andra bullar. Och tänka sig - när onsdagen kommer har jag oftast redan släppt mitt gamla tankemönster och ser saker på ett nytt sätt. Det ger ny handlingskraft, nya möjligheter, nya resultat. Det kanske inte är så bekvämt i alla lägen - det är det ju sällan utanför bekvämlighetszonen - men det är nödvändigt att släppa gamla tankemönster för att kunna ta nya steg.

Har du fastnat i din mentala bekvämlighetszon? Skulle du kunna släppa någon gammal unken tanke och komma vidare med nya fräscha tag?

Resan mot ett starkare personligt varumärke fortsätter. Följ den här eller i gruppen Visa Ditt Rätta Jag på Facebook.



fredag 2 november 2012

Nr 35. Höjdsjuka.

Jag har varit höjdsjuk några gånger. Det är en konstig åkomma. Trots att man mår riktigt illa så är det värt det på något sätt - så länge det inte blir för farligt. Belöningen är fin. Från hög höjd känns det som man ser nästan hela vackra världen. Ibland ser man molnen nedanför sig. Ibland är man omgiven av fantastiska bergstoppar.

Man får ett annat perspektiv på livet därnere när man rör sig på höga höjder. Finanskriser, ostädade rum och bilköer blir helt oviktiga. Istället fokuserar man på basbehov som näring, värme, gemenskap och fysisk energi.

Vandringarna på riktigt höga berg hör till mina största frivilliga utmaningar. Första gången - på Kilimanjaro - visste jag inte hur långt utanför bekvämlighetszonen jag doppade tån. Det visade sig vara ganska långt. Jag mådde dubbelpyton vid 5 000 m ö h och fick vända neråt igen efter en tuff natt. Ändå är det en av dom utmaningar jag värderar högst hittills. Vägen var viktigare än målet. Vi vandrade från regnskog till glaciär. Vackert och krävande. Suget efter att få se mer av världen från hög höjd stärktes av den upplevelsen.

Sedan dess har jag sett världen uppifrån några gånger. Det är aldrig lätt att ta sig dit. Delvis skulle vägen underlättas om jag var mer vältränad, men känsligheten för hög höjd sitter tydligen i generna och kan inte tränas bort helt. Nu vet jag ungefär var på berget höjdsjukan dyker upp och hur den kan hanteras.

Den mest magiska utsikten hittills var soluppgången över Mount Everest en tidig oktobermorgon. Vi lever i en fantastisk värld.

Mt Everest i soluppgången. Foto: A-K Lingham
Du kanske inte alls gillar att utmanas av höjder som jag. Det finns säkert annat som lockar dig mer. Vid vilka tillfällen har du frivilligt valt att doppa tån extra långt utanför din egen bekvämlighetszon? Var det värt det?

Resan mot ett starkare personligt varumärke fortsätter. Följ den här eller i gruppen Visa Ditt Rätta Jag på Facebook.

fredag 26 oktober 2012

Nr 34. En bekväm bekvämlighetszon.

Vi behöver förstås befinna oss i bekvämlighetszonen ibland. Den är perfekt för vila, återhämtning, eftertanke, omladdning... Ju behagligare vår bekvämlighetszon är, desto snabbare kan vi ladda om med ny energi och bli redo att ge oss ut bland utmaningar och nya upplevelser igen.

Tänk dig en obekväm bekvämlighetszon. Den skulle kunna innehålla skräpmat, likgiltiga kvällar i TV-soffan, ett rörigt hem, energilösa relationer, energilösa vanor, skvallerpress, stagnerade tankar...

En bekväm bekvämlighetszon skulle kunna innehålla ett harmoniskt hem, en kärleksfull familj, nära vänner, nyttig mat, goda böcker, ett varmt bad, fin musik, en kopp te vid en sprakande brasa, lugna promenader, positiva tankar - allt sånt som du kan landa i när du behöver vila mellan dina utmaningar och utvecklingsfaser.

Stanna inte för länge i bekvämlighetszonen, men kom tillbaka ofta.

Hur ser din bekväma bekvämlighetszon ut?

Illustration: Susanne Engman för Lingham Enterprise AB









Resan mot ett starkare personligt varumärke fortsätter. Följ den här eller i gruppen Visa Ditt Rätta Jag på Facebook.

fredag 19 oktober 2012

Nr 33. Allt du vill ha.

"Allt du vill ha ligger utanför din bekvämlighetszon." Det menade Keith Cunningham - världskänd amerikansk affärsman - på en föreläsning häromkvällen. Om det är så, kan det inte finnas många anledningar att stanna i bekvämlighetszonen. Vi borde vara på väg ut ur den nästan hela tiden, förutom när vi behöver vila oss, ta det lugnt och reflektera. Jag skulle vilja putsa lite på hans påstående och säga "Allt du vill ha som du inte redan har ligger utanför din bekvämlighetszon." Vi vill ju kunna njuta av allt vi redan har som är bra, utan att känna ständig press att komma vidare.

Ändå kanske det är så att vi ofta nöjer oss med den bekvämaste lösningen. Räcker det så? Jobb, ekonomi, relationer, boende, hälsa...  Vi har ju pratat om mål och drömmar tidigare. Det du vill ha kanske ligger därute och väntar på dig, om du bara vågar ta steget och testa. Ibland behöver steget inte vara så långt.

Det är lugnt och fint och varmt i bekvämlighetszonen. Det är också bedrägligt. Luften därinne kommer att kännas en aning instängd efter en tid. Då behöver du frisk luft och nya vyer. Det kan vara värt ett och annat litet skrapsår. Ibland tröttnar jag på mitt ständiga behov av utmaningar med risk att få en törn, men alternativet - stagnation - är helt otänkbart. Den utveckling jag får av en utmaning är alltid mycket mer värd än den lilla törn det kostar mig.

Resan mot ett starkare personligt varumärke fortsätter. Följ den här eller i gruppen Visa Ditt Rätta Jag på Facebook.

måndag 15 oktober 2012

Mot saltsjöar och flamingos

Det är dags igen. Den här gången åker vi till södra Frankrike för att utveckla personliga varumärken. Här finns flamingos, saltsjöar, Medelhav, Marias fina gästhus, vingårdar... Dessutom inspirerande seminariedagar med kända och okända människor. Det ska bli roligt!


fredag 12 oktober 2012

Nr 32. Den geografiska bekvämlighetszonen.

Min kompis har flyttat till Schweiz. Bara en sån sak. Att flytta till Schweiz. Där finns ett toppenjobb inom ett spännande företag. Hon valde att hoppa på det. Barnen följer med. Mannen också så småningom.

För många skulle det vara ett för långt steg utanför bekvämlighetszonen att lämna hem, släkt, vänner, skolor och trygghet för ett nytt liv med okända människor, gator och kvarter, rutiner och kulturskillnader. För min kompis och hennes familj är det en spännande utmaning som dom vill vara med om.

Det finns så många fördelar. I första hand tänker jag på barnen. Dom lär sig nya språk och en ny kultur. Dom lär känna människor med annan bakgrund. Dom blir världsvana. Dom kommer att ha glädje av den här erfarenheten under hela livet. Dom lär sig att trygghet kan komma inifrån - men det vet dom nog redan.

Det har börjat bra i Schweiz, inte minst för barnen. Nu åker vi dit och hälsar på. Jag gillar att känna mig som en världsmedborgare som trivs överallt, även om det finns en inspirerande bas i Stockholm. En rejäl flytt skulle förstås vara en stor utmaning, men generellt sett är min bekvämlighetszon inte särskilt geografisk. Den är mer kopplad till människor. Många och fina. Gamla och nya. Tillfälliga eller för alltid. Nära och långt bort. Som i Schweiz.

Resan mot ett starkare personligt varumärke fortsätter. Följ den här eller i gruppen Visa Ditt Rätta Jag på Facebook.

fredag 5 oktober 2012

Nr 31. Utmaningar.

Livet är fullt av utmaningar. Vissa kommer till oss ofrivilligt. Det kan handla om förlust, sorg, ohälsa, ekonomiska bekymmer, jobbfrågor och mycket annat. Vi får ta oss igenom dom ofrivilliga utmaningarna på olika sätt. Tid, hjälp, nya tankemönster, mod, små steg... Så småningom har vi kommit vidare och lärt oss något på vägen.

Jag vill hellre ägna tid åt frivilliga utmaningar - dom vi väljer själva. Det är med hjälp av utmaningar som vi kan utvecklas. Du behöver våga lämna din bekvämlighetszon och ta nya steg ut i det okända. Det kan vara lite kallt och obehagligt en stund, men det leder garanterat till nya resultat och möjligheter. Varje gång du doppar tån utanför din bekvämlighetszon får du nya referensramar. Det du upplever som en tuff utmaning idag kanske du ser som en baggis om några veckor. Då är du redo för nya utmaningar och resultat på en högre nivå.

Jag får en liten kick av utmaningar. Vissa är små, andra är stora. Inom vissa områden fastnar jag i min bekvämlighetszon, medan jag tar stora steg inom andra områden. Det är viktigt att förstå att det som är en utmaning för dig kan vara för stort eller ointressant för mig och tvärtom. Välj dom utmaningar som leder dig vidare, oavsett vad andra gör.

Har du några roliga utmaningar i sikte?

Våga doppa tån utanför bekvämlighetszonen.

Illustration: Susanne Engman för Lingham Enterprise AB


Resan mot ett starkare personligt varumärke fortsätter. Följ den här eller i gruppen Visa Ditt Rätta Jag på Facebook.

måndag 1 oktober 2012

Inköpslistan

När jag reste mig ur soffan i en hotellobby idag hittade jag en inköpslista som hade fastnat mellan kuddarna. Jag sneglade på den. Man skulle kunna avfärda den som helt ointressant. Där fanns bara vanliga hederliga basprodukter:

Mjölk
Skinka
Makaroner
Spagetti
ägg
kaffe
Bröd
Frukt
Tandkräm

Notan var skriven med en ganska ordinär kvinnlig handstil.

Min första tanke var att det handlade om vardagsmat hos en vanlig svensk familj. Min nästa tanke var att vi lätt tror att andra äter roligare mat än vi själva gör. Min tredje tanke var att jag själv äter roligare och nyttigare mat än den här listan visar. Min fjärde tanke var att t o m en inköpslista till vardagsmåltiderna säger en hel del om vårt personliga varumärke och hur vi lever.

Det hade varit roligt att se vem som tappade listan. Vad gjorde hon på hotellet tro?

fredag 28 september 2012

Nr 30. Att korsa en fjärd.

Ibland bjuder livet på tydliga exempel. Vi var ett gäng som paddlade och tältade i skärgården över helgen. Vi fick fantastiska naturupplevelser som vanligt. Den här gången var det småregnigt och ganska blåsigt. Vågorna på Nämndöfjärden var inte alls gigantiska, men ändå ganska utmanande. Det blåste uppåt 10 meter per sekund och tidvis var det gott om vita gäss på vågorna.

När man korsar en fjärd i kajak är det bra att hålla ihop - särskilt när vågorna ger sig till känna. Någon kan slå runt och då gäller det att snabbt vara på plats med en kamraträddning, för att få upp kamraten ur vattnet som är för kallt att ligga i för länge. En sån situation kan skapa en hel del stress och är extra utmanande när vinden blåser. Man får inte heller paddla för nära varandra, av risk för att krocka med en annan kajak när någon våg tar kommandot över styrningen.

Vi försökte att paddla på rad över fjärden, åtminstone dom stunder när det inte var för blåsigt. Tanken är att en person på ytterkanten bestämmer takten, anpassat efter den långsammaste personen i gruppen. Det är lätt att titta åt sidan för att se att alla hänger med, att ingen tappar fart och kommer på efterkälken. Samtidigt ger det kraft att se raden av smidiga kajaker bredvid sig. Det blir som en mäktig farkost, sammansatt av flera olika delar. Gruppen blir också enklare för andra båtar att förhålla sig till, eftersom den är samlad.

Här blir det tydligt hur viktigt det är med både Vilja, Kunskap och Förmåga hos de olika individerna i kajakraden. Att kunna paddla långt och känna sig stadig i kajaken är en förutsättning för att överhuvudtaget korsa fjärden. Att kunna anpassa sin paddling till gruppens nivå är en förmåga som underlättar överfarten. Sen kommer den tredje pusselbiten - vilja. Hela samarbetet är beroende av att alla vill vara med och bidra till den gemensamma säkerheten. Om någon väljer att paddla iväg på egen hand faller säkerhetsfunktionen, gruppens fokus splittras och energi pyser ut.

Det är nyttigt att lära sig hur olika vi är som individer och hur vi själva agerar i situationer där vårt fokus behöver vara på topp. Vilken roll tar du i stressiga gruppsituationer? Väljer du att samarbeta eller vill du hellre köra solo? Har du förmågan att anpassa dig för gruppens bästa? Ser du till att du har den grundkunskap som behövs för uppgiften?

Vi hade en härlig helg. God trerättersmiddag under tarpen, fina luncher, överdådig frukost, småprat vid brasan, varma nätter i sovsäcken, fina friluftsäventyr, lärorika utmaningar. Och jag konstaterar att hela livet är en skola.

Resan mot ett starkare personligt varumärke fortsätter. Följ den här eller i gruppen Visa Ditt Rätta Jag på Facebook.

fredag 21 september 2012

Nr 29. Förmåga.

Tillbaka till min morbror. Han menade att Kompetens = Vilja + Kunskap + Förmåga. Vi har pratat om Vilja. Vi har pratat om Motivation, som är nära besläktad med Vilja. Låt oss prata lite om Förmåga.

Förmåga handlar om att kunna göra något. Det är då det händer - när du kan göra något. Så länge du väntar, avvaktar, låter tiden gå, idisslar, låter andra ta första steget, väntar på bättre tider.... - så händer inget. Du behöver ta vara på tillfällen och förvalta din kunskap.

Jag är fullt övertygad om att du är späckad med kunskap inom olika områden. Det är bra. Kan det vara så att du - trots din stora kunskapsbank - tycker att det händer för lite? Att det är trögt? Att andra borde förstå hur bra du är och göra det lite lättare för dig? Det kommer inte att hända. Du behöver själv agera. Du behöver plocka fram din förmåga att utnyttja din kunskap på bästa sätt.

Ta ett litet steg. Ta ett litet steg till. Agera utifrån den kunskap du har. När du väl har satt en boll i rullning, kommer den att rulla vidare. Och skulle den stanna, så får du välja nästa boll.

Håll dig i rörelse. Ta vara på din förmåga. Se till att du gör något av din kunskap. Först då kan den börja kallas kompetens. 

Resan mot ett starkare personligt varumärke fortsätter. Följ den här eller i gruppen Visa Ditt Rätta Jag på Facebook.

fredag 14 september 2012

Nr 28. Motivation.

Motivation är nära besläktad med vilja.

Igår lyssnade jag på ett intressant föredrag om motivation. Hur vi motiveras är förstås ganska individuellt och det påverkar vårt beteende. Vissa av oss är känsliga för belöning och dras mot sådant som vi önskar, s k nöjessökande motivation. Andra är känsligare för bestraffning och undviker sådant som är oönskat, s k undvikande motivation. 

Det här beteendet kan förändras över tiden för varje individ. Det kan också variera i olika situationer. Själv har jag lite av varje. När bilen plötsligt slutade att fungera igår, motiverades jag av att snabbt få hjälp att fixa den för att undvika parkeringsböter och krångliga logistiklösningar till veckans uppdrag utanför Stockholm. Där handlade det helt klart om undvikande motivation. Bilar ska bara fungera. Där vill jag inte lägga mer omvårdnadstid än nödvändigt.

I andra sammanhang motiveras jag av positiva händelser som jag ser framför mig. Om några dagar ska vi sova på taket, under en förhoppningsvis stjärnklar himmel. När jag målar upp bilden av en bra kväll, natt och morgon med ett gäng goda vänner, blir det lätt och roligt att planera för en god takmiddag. Här handlar det om nöjessökande motivation.

Jag vill gärna dras mot mer nöjessökande motivation. Varför vara rädd och motiveras av att undvika det jag inte vill ha? Hellre vill jag så ofta som möjligt motiveras av det som är bra. Det blir så mycket roligare. Tricket kanske är att kunna vända en undvikande motivation till en nöjessökande motivation. Man får plocka in lite nöje i det mesta, helt enkelt.

Vilken sort är du?


Resan mot ett starkare personligt varumärke fortsätter. Följ den här eller i gruppen Visa Ditt Rätta Jag på Facebook.

fredag 7 september 2012

Nr 27. Vilja.

Utan vilja händer det inte mycket. Med vilja kan det hända hur mycket som helst.

Jämför en morgon då du inte är särskilt sugen på något alls, med en morgon när du studsar ur sängen för att sätta fart på dagen, har roliga aktiviteter framför dig och är full av energi. Det går knappast att jämföra resultatet av dom två dagarna. 

Vi tänker oss att Kompetens är en kombination av Vilja + Kunskap + Förmåga. Du behöver vilja för att ha nytta av din kunskap. Med stark vilja blir du mindre beroende av fina examensbevis. Du kommer att ta dig fram ändå, men på andra sätt.

Någon solig dag under veckan kan du göra en lista över dina kompetensområden och värdera hur mycket vilja du har att använda din kunskap inom dessa områden. Det kommer att ge dig en hint om hur värdefull din kompetens är och var du skulle ha glädje av lite starkare vilja. För det går ju att hotta upp sin vilja  - om man vill...

Resan mot ett starkare personligt varumärke fortsätter. Följ den här eller i gruppen Visa Ditt Rätta Jag på Facebook.

onsdag 5 september 2012

Mot solen!



Nu är det dags igen! Vi åker till Spanien för att utveckla ett gäng personliga varumärken. Det blir sol, nattbad i havet, god mat, goda diskussioner, grym utsikt... Ni skulle vara med!

fredag 31 augusti 2012

Nr 26. Höger och vänster.

Din kompetens är naturligtvis kopplad till hur din hjärna fungerar. Den är fantastisk. I höger hjärnhalva finns många fina egenskaper som vi mår bra av att aktivera. Glädje, kreativitet, lugn, närvaro... I vänster hjärnhalva finns också några godingar: logik, analysförmåga, språklig förmåga, tidsuppfattning... I vänster hjärnhalva finns dessutom rädsla, stress och oro.

När vi lär oss att aktivera höger hjärnhalva blir vi mer kreativa, lugna och närmare ett "flowläge". Det ger oss mer balans än om vi bara stressar runt med fokus på logiken i vänster hjärnhalva. Vi behöver både och.

Alla har säkert olika sätt att få fart på höger hjärnhalva. För mig funkar det att vara i naturen, sjunga, måla, fotografera, träna, leka, umgås... I stressade lägen kan det vara precis dom sakerna jag prioriterar bort, eftersom dom känns onödiga. Jag borde veta bättre. När jag stoppar in kreativa aktiviteter i ett stressat läge, blir mina logiska resultat alltid mycket bättre.

Din förmåga att kombinera egenskaperna i höger och vänster hjärnhalva är ett sätt att stärka din kompetens inom de flesta områden. Dina lösningar blir mer kompletta och du utvecklas under tiden.


 Höger hjärnhalva                     Vänster hjärnhalva      
 Resan mot ett starkare personligt varumärke fortsätter. Följ den här eller i gruppen Visa Ditt Rätta Jag på Facebook.

måndag 27 augusti 2012

Sista chansen!

Sista chansen för dig som vill följa med till Frankrike i oktober och utveckla ditt personliga varumärke. Det kommer att bli fantastiska dagar! Några platser kvar! Mer info finns här.

fredag 24 augusti 2012

Nr 25. Kompetens.

Kunskap och kompetens. Kompetens och kunskap. Vad är skillnaden egentligen?

Min morbror var min bästa mentor under flera år. Han jobbade med ledarskap och personalutveckling. Vi pratade en del om kompetens och vad det egentligen innebär. Han menade att Kompetens är en kombination av Vilja + Kunskap + Förmåga.

Såhär tänkte han:
Du kan ha hur mycket kunskap som helst, men om du saknar vilja att använda den så är den inte mycket värd. Har du vilja, så kan du komma långt och bygga på med mer kunskap efterhand även om den är knapphändig från början. Om du saknar förmåga att använda din kunskap, så är den inte heller mycket värd. Du behöver kunna omvandla kunskapen till meningsfulla resultat. 

Låt oss säga att du har läst franska i skolan och lyckats få ett fint betyg. För att kunskapen ska bli värd något för dig, behöver du dels vilja använda språket och dels ha förmågan att dra nytta av dina teoretiska skolkunskaper i verkliga situationer.

Nu har du kanske ett antal mål som du vill uppnå. Du har säkert också en hel del kunskap som hjälper dig på vägen. Om du hittar viljan och förmågan att använda din kunskap, samtidigt som du bygger på med det du saknar, kommer du att närma dig målen med bravur. 

Resan mot ett starkare personligt varumärke fortsätter. Följ den här eller i gruppen Visa Ditt Rätta Jag på Facebook.

fredag 17 augusti 2012

Nr 24. Grunda.

Ibland behöver vi komma tillbaka till vår grund, bli stadiga och se till att rötterna växer. Nu har vi yvat kring mål under några veckor. För att nå målen, behöver du veta var du står.

Vi går tillbaka till dina kärnvärden. Det var ett par månader sen vi pratade om dom. Kommer du ihåg dom? Har du glädje av dom?

Eftersom dina kärnvärden är det viktigaste i hela den här varumärkesresan, är det toppen om du har dom med dig varje dag. Skulle du ha glömt eller inte kommit fram till vilka dom är, så gå tillbaka till Nr 13 och friska upp minnet.

För mig är mina kärnvärden en frisk fläkt som ger mig ständig energi. Allra mest energi får jag av min bubblare. Vilken är din bubblare? Titta tillbaka på Nr 15 om du har glömt.


Resan mot ett starkare personligt varumärke fortsätter. Följ den här eller i gruppen Visa Ditt Rätta Jag på Facebook.

torsdag 16 augusti 2012

Jobbar du med tänder?

Kom till kongressen som handlar om kvalitet ur olika perspektiv för er bransch. Förutom en duvning i personliga varumärken, får du lyssna till många intressanta föreläsare. Vi ses där!

tisdag 14 augusti 2012

måndag 13 augusti 2012

Personliga varumärken i Spanien

Om några veckor åker vi till Villa Sunlight utanför Barcelona och utvecklar personliga varumärken under några dagar. Den här platsen ger mersmak!

Non Stop Business

Den 20 september föreläser jag om personliga varumärken för företagare i Dalarna. Kom dit om du är i krokarna. Mer info finns här. 

lördag 11 augusti 2012

Nr 23. Fira!

Vi behöver fira lite mer. Det finns ofta en anledning. För dig som har mål, kommer du att kunna fira ganska ofta. Varje gång du har nått ett delmål är ett bra tillfälle.

Alltså behöver du delmål. Bryt ner dina viktigaste mål till mindre steg. Vad är det första lilla delmålet du behöver uppnå för att veta att du är på väg mot ditt större mål? Göra dom första träningspassen? Köpa färg och måla fönsterkarmarna på ena husgaveln? Skriva det första kapitlet? Skicka in din ansökan?

Fira när du är värd en firning. Hur du ska fira vet du bäst själv, men låt firandet stå i proportion till storleken på bedriften. Får du en extra god frukost? En ny klänning eller strumpa? Egen tid? En high-five med dig själv? Det viktigste är inte själva belöningen. Det viktigaste är att du uppmärksammar det du har åstadkommit.

Make a few mistakes. Celebrate everything!

 Resan mot ett starkare personligt varumärke fortsätter. Följ den här eller i gruppen Visa Ditt Rätta Jag på Facebook.

fredag 3 augusti 2012

Nr 22. Många.

Du kan gott ha många många mål och drömmar i luften samtidigt. Gör en lång önskelista. Några mål är säkert viktigare än andra. Några får du med på köpet när du fokuserar på andra. Tricket är att komma igång att skriva listan. Så snart du har börjat, kommer du att hitta fler och fler mål som känns attraktiva, spännande och meningsfulla. Målen ger dig handlingskraft och en riktning framåt.

Mata på bara. Många, många. Prioriteringen kommer senare.

Vilken typ av mål hamnar på din lista? Handlar dom om ekonomi? Relationer? Jobb? Boende? Personlig utveckling? Resor? Utbildning? Hälsa? Livsstil? Kreativitet? Är dom kortsiktiga eller långsiktiga?

Din mållista blir ett roligt dokument att gå tillbaka till och bocka av. Du kommer säkert att bli förvånad över hur lätt du kan få saker att hända, så snart du skriver ned dom och gör målen tydliga.

Resan mot ett starkare personligt varumärke fortsätter. Följ den här eller i gruppen Visa Ditt Rätta Jag på Facebook.

fredag 27 juli 2012

Nr 21. Mål eller dröm?

Om du tycker att det känns överambitiöst och stressande att sätta konkreta mål, kan du börja med att drömma. Har du varken mål eller drömmar, så kommer du inte att ha någon riktning. Det behöver du.

Det är en konst att kunna drömma. Häromdagen lyssnade jag på ett par barns drömmar om livet framöver, när vi var ute på promenad. Dom skulle ha slott i flera länder, herrgårdar och många hästar, vindskydd för hästarna, massor med blommor... Ju längre barnen pratade desto mer detaljerade blev drömmarna. Dom började nästan likna mål. Jag kände igen glädjen i att måla upp en bild utan krav på att den måste uppnås. Ibland är det så det börjar. Man testar en tanke, känner efter hur den känns, gillar den och gör den mer och mer konkret och lockande. Så småningom kan drömmen bli så specifik och tydlig att den kan definieras som ett mål.

Tillåt dig att drömma ibland. Det är då du kan måla upp riktigt lekfulla och lockande bilder utan krav på verklighetsanknytning. Vägen mellan dröm och mål behöver inte vara så lång, så snart du har påbörjat tankeprocessen. Rätt som det är har drömmen blivit verklighet.

Drömmar är ofta det skönaste i livet och den som inte kan drömma och vars själ inte drömmer sig bort i fjärran, han kan inte heller bli något stort.
                                Gustav Stresemann

Resan mot ett starkare personligt varumärke fortsätter. Följ den här eller i gruppen Visa Ditt Rätta Jag på Facebook.

fredag 20 juli 2012

Nr 20. Attraktiva mål.

Har du mål som du inte upplever som särskilt attraktiva?
Storstäda? Deklarera? Ringa ett jobbigt samtal? Säga upp dig?

Tricket är att tänka lite längre. Tänk på vad du uppnår istället för vad du ska göra. Storstädningen kanske ger dig fräsch såpadoft och rena golvytor. Hur bra är inte det? Det jobbiga samtalet kanske leder till en förbättrad relation och ger dig ny energi. Hur lockande är inte det?

Tänk på vad du kommer att uppnå med ditt mål, om själva aktiviteten känns jobbig och energifattig. Det kan göra hela skillnaden för dig. Om du inte lyckas hitta ett sätt att göra målet attraktivt, är sannolikheten stor att du inte kommer att uppnå det. Och varför skulle du, egentligen? Den enda typ av mål du behöver, är såna som leder till något bättre.
 
Resan mot ett starkare personligt varumärke fortsätter. Följ den här eller i gruppen Visa Ditt Rätta Jag på Facebook.












































































































































fredag 13 juli 2012

Nr 19. Smart och roligt.

Din tid är begränsad, så slösa inte bort den genom att leva någon annans liv. Låt inte bruset av andra människors åsikter dränka din inre röst. Ha mod att följa ditt hjärta och din intuition. 
                                                                  Steve Jobs 

När du sätter mål behöver du vara uppmärksam på om det är omgivningens förväntningar eller dina egna mål och drömmar som du leker med. Det är lätt att luras. Se till att du sätter mål som hjälper dig framåt på din egen resa. Då kommer du också att få utrymme att bli mer generös mot andra människor, inte bara dina närmaste.

Det finns en variant av SMART-modellen som är lite roligare än den andra. Den säger att ett mål ska vara
S=Spännande
M=Meningsfullt
A=Annorlunda
R=Roligt
T=Tufft

Om man kombinerar modellen från förra veckan med den här, så har man fått med det mesta. Det blir specifikt, tidsbestämt och samtidigt roligt och utmanande.

Här gillar jag särskilt T=Tufft. Ett mål som inte utmanar dig är för lätt. Du har antagligen uppnått samma eller liknande mål tidigare. Tänk större. Du behöver spränga gränser och sätta mål som utmanar dig om du ska utvecklas.

Resan mot ett starkare personligt varumärke fortsätter. Följ den här eller i gruppen Visa Ditt Rätta Jag på Facebook.

fredag 6 juli 2012

Nr 18. Smart.

Alice: Åt vilket håll ska jag gå?
Katten: Det beror på vart du vill komma?
Alice: Det spelar ingen roll.
Katten: Då spelar det heller ingen roll åt vilket håll du går.
                           Ur Alice i Underlandet

Vi behöver mål om vi vill att det ska hända saker som tar oss vidare. Det kan handla om korta och om långa, stora och små, enkla och komplicerade, privata och professionella.

Det finns en modell som beskriver hur du kan definiera ett mål, för att det ska bli så tydligt och genomförbart som möjligt. Du känner säkert igen SMART-modellen. Den säger att målet ska vara:
S=Specifikt
M=Mätbart
A=Attraktivt
R=Realistiskt
T=Tidsbestämt

Jag gillar särskilt A=Attraktivt. Ett mål som inte inspirerar är svårt att nå oavsett hur många och detaljerade planer man har. Då säger jag bara: Byt mål. Eller formulera om det, så att det blir attraktivt för dig. Det är enda sättet att lägga energi på det.

Resan mot ett starkare personligt varumärke fortsätter. Följ den här eller i gruppen Visa Ditt Rätta Jag på Facebook.

fredag 29 juni 2012

Nr 17. Målfokuserad eller mållös?

Det pratas mycket om vikten av att sätta mål. Vissa är beroende av tydliga mål för att nå resultat och komma vidare. Andra vill hellre ha lösa planer och se vad som dyker upp längs vägen, för att inte missa något gyllene tillfälle.

Jag vet att mål fungerar för mig. Så snart jag har bestämt mig för något och skrivit in det i almanackan, så är jag nästan säker på att det kommer att inträffa. Då börjar jag agera. Jag sätter delmål, kontaktar de människor som behöver bli inblandade, söker den information jag behöver och sätter bollar i rullning. Det är roligt.

När jag inte sätter mål händer det också saker, men oftast inte det jag har tänkt mig. Då blir det mer lösryckt och ibland mer spännande. Jag tillåter mig att vara "mållös" ibland för att se vad som händer. Det fungerar under kortare perioder, men sen behöver jag bli fokuserad igen för att komma vidare.

Vilken sort är du? Sätter du tydliga mål eller följer du strömmen och ser vad som händer?

Resan mot ett starkare personligt varumärke fortsätter. Följ den här eller i gruppen Visa Ditt Rätta Jag på Facebook.

torsdag 21 juni 2012

Nr 16. När dina kärnvärden har satt sig.

När du har levt med dina kärnvärden på ett konsekvent sätt under en tid, kommer det att hända saker. Du ändrar vissa saker i ditt agerande. Du får nya resultat. Du kan säkert känna dig starkare och ha lättare att fatta beslut. Omgivningen börjar beskriva dig med ord som är identiska med eller liknar dina kärnvärden.

Dina kärnvärden ska sitta i ryggmärgen och vara en självklarhet för dig när dom har landat. Allt du gör och allt du säger präglas av dom på ett eller annat sätt.

Din bubblare fortsätter att vara en inspirationskälla för dig. Den drar dig framåt och ger dig energi. Den kanske inte sätter sig i ryggmärgen lika lätt, men den har en viktig roll i din utveckling.

Sommaren är en bra tid för dig som inte har landat med dina kärnvärden än. Var uppmärksam på de tillfällen när du mår som bäst och vad som då karaktäriserar dig. Kanske är det där du hittar uppslagen till dina kärnvärden och din bubblare.

Resan mot ett starkare personligt varumärke fortsätter. Följ den här eller i gruppen Visa Ditt Rätta Jag på Facebook


fredag 15 juni 2012

Nr 15. Din bubblare.

Det är dags att leka lite.

Du kan unna dig en bubblande bubblare bland dina kärnvärden. En bubblare är ett kärnvärde som du ännu inte har uppnått, en strävan och ambition att gå åt ett visst håll. Din bubblare ska finnas inom räckhåll, strax framför dig. Du kanske når den vissa dagar och andra inte. Den får gärna utmana dig och ge dig fjärilar i magen.

Precis som dina övriga kärnvärden, måste din bubblare kännas äkta. Även om du inte har uppnått den, så ska du ha en stark vilja att nå den och känna att det är fullt möjligt. Den ska dra dig framåt ännu mer än dina övriga kärnvärden, eftersom den ger dig tydliga utvecklingsmöjligheter.

Min bubblare är Inspiration. Vissa dagar är jag framme. Andra dagar inte alls. Alla dagar hjälper min bubblare mig att komma vidare på olika sätt. Den ger mig tydlig energi och handlingskraft.

Vilket kärnvärde ska få bli din bubblare?


Resan mot ett starkare personligt varumärke fortsätter. Följ den här eller i gruppen Visa Ditt Rätta Jag på Facebook

fredag 8 juni 2012

Nr 14. Låt det ta tid.

Dina kärnvärden sätter du inte på en kafferast. Det måste få ta tid. Om det går snabbt för dig att hitta dina kärnvärden, vågar jag tro att dom inte triggar dig särskilt mycket. Då kommer du inte heller att ägna särskilt många tankar åt dom. Backa och börja om, så kommer du att landa med något bättre. Det är ingen tävling på tid. Det handlar om att du ska leva ditt bästa liv. Ingen annan kommer att göra det åt dig.

När du har hittat rätt kärnvärden ska dom ge dig positiv energi, starta nya idéer om hur du kan agera i olika situationer och få dig att känna stolthet över dig själv. Du ska känna att du kan ta ett rejält kliv framåt när du möter andra människor, vara stadig, trygg och inspirerande för andra.

Du behöver inte uppfinna något nytt. Rätt kärnvärden finns redan inom dig. Däremot handlar det om att fokusera. Du är ju så mycket och kan inte ha allt i luften. När du fokuserar på några få, starka och genuina värden, blir din självbild tydligare och intrycket av dig mycket starkare.

Om du har möjlighet, föreslår jag att du bollar dina kärnvärden med någon som känner dig väl. Det blir lättare då.

Resan mot ett starkare personligt varumärke fortsätter. Följ den här eller i gruppen Visa Ditt Rätta Jag på Facebook.  

fredag 1 juni 2012

Vi bryr oss.













Igår checkade jag in på Bromma för första gången på länge och hade glömt hur lätt det är. 30 sek incheckning, 3 min säkerhetskontroll. Jag gillar sånt.

Det var lika enkelt på hemvägen från Malmö. Snabbt, vänligt, effektivt, personligt.

Annonsen på flygplansstolen framför mig handlade om Malmö Aviation. "Vi bryr oss" säger dom som payoff för sitt varumärke. Det där är en typisk varumärkesfloskel. Eller skulle kunna vara. För i det här fallet kunde jag bara hålla med.

Mitt intryck av Malmö Aviation är nämligen att dom bryr sig. Vänliga och personliga människor som verkar gilla sina jobb och verkligen menar "Trevlig resa!" när dom säger "Trevlig resa!". Snabb service som visar att dom förstår att jag har roligare saker att pyssla med än att stå i långa och byråkratiska köer. På nedresan var det en kvinnlig pilot - premiär för mig. Även den detaljen kändes personlig och framåttänkande, eftersom pilot annars verkar vara ett typiskt manligt yrke.

Killen bredvid mig var ordentligt flygrädd, så vi pratade länge om vad som gör honom lugn och inte lugn på resan. Alla detaljer spelar roll för honom.

Service och kundorientering är nycklar till framgångsrikt varumärkesarbete. Våra kunder är människor. Människor vill ha det bra. Om vi bryr oss om dom, så mår dom bättre och bryr sig om oss tillbaka.

Idag bryr jag mig om Malmö Aviation.


Nr 13. Dina kärnvärden.

Dina kärnvärden är det allra viktigaste i ditt personliga varumärke. Det handlar om några värdeord som du bestämmer dig för ska genomsyra allt du gör och allt du säger. 3 - 4 räcker. Fler orkar du inte hålla levande.

Du behöver välja kärnvärden som redan känns genuina för dig och samtidigt ger dig energi. Försök att välja en unik och dynamisk kombination av kärnvärden. Det blir t ex lite blekt att både vara Snäll, Vänlig och Omtänksam. Hellre Snäll, Trendig och Lekfull eller Omtänksam, Seriös och Inspirerande. Är du snäll, så har man förstått att du är snäll. Du behöver inte överdriva det i form av kärnvärden i olika varianter. Däremot behöver du tagga till dig med andra kärnvärden som ger en kontrast till det snälla.

När du har hittat dina kärnvärden - vilket borde ta dig några dygns tankearbete - och känner att dom beskriver det viktigaste och mest genuina i det intryck du vill ge omgivningen, så behöver du ha dom med dig i allt du gör och allt du säger. Väljer du att stå för Trendighet, så kan du inte utstråla Traditionalism då och då. Du behöver vara konsekvent för både din egen och omgivningens skull.

Som en liten idébank kommer här ett gäng kärnvärden som kanske sätter fart på din egen fantasi:

Ansvar   Bemötande   Charm   Dramatik   Dynamik   Effektivitet   Energi   Engagemang   Glädje   Hjälpsamhet   Inspiration   Kreativitet   Lekfullhet   Lyhördhet   Mod   Naturlighet   Passion   Perfektion   Stil   Säkerhet   Tradition   Uthållighet   Uppriktighet   Ödmjukhet

Om du glömmer allt annat i den här varumärkesresan, så skulle jag önska att du ändå minns dina kärnvärden. Dom gör dig stadigare och hjälper dig att ta rejäla kliv framåt.

Resan mot ett starkare personligt varumärke fortsätter. Följ den här eller i gruppen Visa Ditt Rätta Jag på Facebook

fredag 25 maj 2012

Nr 12. Värderingar påverkar dina möten.

Det är lätt att bedöma och döma andra människor baserat på egna värderingar. Nästa gång du märker att du har en åsikt om en annan person - ta dig då en funderare på vad det är som orsakar din åsikt. Är det positivt eller negaitvt? Är det relevant? Borde du omvärdera? Har du den information du behöver för att kunna avgöra om personen har rätt eller fel? Kan det vara dina värderingar som spökar och ger dig en tokig bedömningsgrund?

Tänk omvänt, som ett litet experiment. Vad händer då?

Om vi utgår från nyfikenhet istället för bedömande och dömande, kommer vi att få en helt annan syn på människor omkring oss. Testa ett par dagar! Märker du någon skillnad i hur du själv känner dig och hur du blir bemött när du möter människor utifrån en nyfiken och öppen inställning - om du inte redan hade den inställningen, förstås?

Resan mot ett starkare personligt varumärke fortsätter. Följ den här eller i gruppen Visa Ditt Rätta Jag på Facebook.  

fredag 18 maj 2012

Sill- och paddlingspremiär


Äntligen. Nu är det nästan sommar. Sill, sol & vågor.
Det är en bra början.




torsdag 17 maj 2012

Nr 11. Fler värderingar.

Går det bra? Kommer du fram till vilka värderingar du vill behålla och vilka du tycker känns mossiga?

Dina värderingar påverkar hur du agerar. Om du säger en sak och agerar på ett annat sätt, är ditt agerande troligen starkare påverkat av dina värderingar. Det sker undermedvetet. Vill du vara en förebild för barn och andra, så behöver du alltså vara uppmärksam på att ditt agerande är i samklang med det du vill förmedla.

Jag skickar in ytterligare några värderingsområden som du kan klura på. Har du en tydlig tro eller åsikt inom något av de här områdena?

Ekonomi
Familj
Kärlek
Miljö
Hälsa
Makt

Lycka till med funderingarna. Trevlig långhelg!

Resan mot ett starkare personligt varumärke fortsätter. Följ den här eller i gruppen Visa Ditt Rätta Jag på Facebook.  

fredag 11 maj 2012

Nr 10. Barnen.

Du som är förälder har säkert tänkt en del på vilka värderingar du för vidare till dina barn. Värderingarna blir ju grunden för hur dom kommer att leva sina liv, vilka människor dom kommer att söka sig till, vilka jobb dom kommer att välja, hur dom kommer att se på sig själva och hur dom kommer att bemöta andra. Samtidigt har barnen - precis som du - möjlighet att ifrågasätta det dom har lärt sig av sina föräldrar när dom blir lite äldre, även om det kan vara en känslig fråga.

Värderingar är bra. Dom ger stadga och något att förhålla sig till. Se bara till att dina värderingar är positiva och utvecklande för både dig själv, dina barn och andra - så långt du kan bedöma och påverka det.

Resan mot ett starkare personligt varumärke fortsätter. Följ den här eller i gruppen Visa Ditt Rätta Jag på Facebook

onsdag 9 maj 2012

Jag tycker annorlunda.

Café Opera ikväll. Anna Bråkenhielm och Erik Lallerstedt intervjuades på scenen om personliga varumärken. Fint ställe och duktiga människor som förtjänar många hejarop för det dom har åstadkommit. Jag var nyfiken och lyssnade bland hundratals andra minglande människor.

Men nej. Jag tycker att det blir så ytligt när diskussionen om personliga varumärken handlar om tips på hur man på bästa sätt ska få så mycket gillande som möjligt från så många människor som möjligt. Det blir ängsligt om det ska vara vårt mål. (Ingen av dom intervjuade framställde sin syn så, men ämnet behandlades ur den synvinkeln.)

Jag tycker annorlunda. Jag tycker att våra personliga varumärken - som vi alla har - ska byggas inifrån. Snegla inte så mycket på vad andra tycker om dig till att börja med. Du är viktigare än så. Fundera på vad du själv står för och vill istället. Fundera också på vem som är viktig för dig och i vilka sammanhang du skulle trivas bäst och göra mest nytta. Sen kan du jobba på att nå ut med ditt budskap på ett bra sätt. Då kommer rätt personer att gilla dig, du får samarbeta med rätt personer i rätt sammanhang och du känner dig stark under tiden. Du blir inte bara en dagslända eller ett ytligt skal som man kan slå hål på.

Alla kommer inte att gilla dig. Alla kommer inte ens att bry sig. Det gör inget. Fokusera på det som är viktigt för dig, så blir det bra för både dig själv och andra - så länge du gör det med en god, generös och ödmjuk inställning. Du är antagligen inte bättre än andra, men ni är bra på olika saker och vill olika saker.

tisdag 8 maj 2012

Svenskarnas värderingar


Sedan några år tillbaka genomförs en studie i Sverige, där man ser på svenskarnas värderingar från personlig nivå ända upp till global nivå. I morse lyssnade jag på resultaten från årets helt färska Sverigestudie.

På personlig nivå är det värderingar som humor/glädje, familj och ansvar som kniper dom högsta placeringarna. Ärlighet tappar position jämfört med tidigare. Varför?

På samhällsnivå är det stor skillnad mellan rådande värderingar och önskade värderingar. Rådande värderingar är t ex arbetslöshet, byråkrati, osäkerhet om framtiden, resursslöseri.... Önskade värderingar är t ex arbetstillfällen, ekonomisk stabilitet, ansvar för kommande generationer och välfungerande sjukvård.

Synd att vi tycks ha så negativa rådande värderingar kring samhället. Vi lever ju inte i framtiden. Vi lever nu. Är vi handlingsförlamade? Tror vi att någon annan ska fixa åt oss? Dom kallar det för nånannanism. Den vill jag inte ha för mycket av.

Mycket i studien tyder ändå på positiva förändringar. Läs den gärna här.


fredag 4 maj 2012

Nr 9. Dina värderingar.

Du har säkert många olika värderingar inom ett antal områden. Vissa har du fått från dina föräldrar, syskon, släktingar, lärare, kompisar... Andra har du själv samlat på dig efterhand. Här är exempel på några områden, där du skulle kunna ha en tydlig tro eller åsikt:

Politik
Religion
Relationer
Utbildning
Arbete

Om du ägnar en stund åt att fundera över vilka värderingar du har, kommer du kanske att upptäcka att det finns några som är självklara och andra som du inte längre vill hålla fast vid. Du har förändrats, tiderna har förändrats och vissa av dina värderingar gör ingen nytta för dig längre.

Det är inte säkert att du helt lätt kan ändra värderingar som du inte längre tror på. Dom kan sitta stadigt. Däremot kan du bli medveten om dom, ifrågasätta dom och kanske så småningom ersätta dom med något nytt.

Resan mot ett starkare personligt varumärke fortsätter. Följ den här eller i gruppen Visa Ditt Rätta Jag på Facebook.  

fredag 27 april 2012

Nr 8. Börja inifrån.

Din insida är en spännande plats. Där rör det sig mycket - saker du tror på, saker du står för, din bild av dig själv, din bild av andra, din syn på din bakgrund, dina drömmar och mål, din syn på utmaningar, dina motivationsfaktorer, din attityd och mycket annat.

Jag tror att det finns mycket på din insida som du inte är medveten om. Saker du kanske har lärt dig som barn och sen inte funderat så mycket mer på. Tankar du tänker mer undermedvetet än medvetet. Saker som präglar ditt sätt att agera och uttrycka dig, utan att du riktigt vet varför.

Bara genom att börja tänka medvetet på det, kommer du att få en bättre uppfattning om vad som pågår. När du har koll på din insida kommer du att känna dig stadigare och säkrare, du får lättare att fatta beslut och din tillvaro blir troligen lite roligare. Dessutom blir det lättare för dig att forma din utsida, eftersom du vet vad du vill utstråla.

Nästa vecka börjar vi att prata om dina värderingar - det du tror på inom olika områden. Fundera gärna på det redan nu. Trevlig helg!