fredag 7 december 2012

Nr 40. Skapa flow.

Det finns ett samband mellan nivån på din kompetens och nivån på din utmaning. Tänk dig en riktigt tuff utmaning, där du har alldeles för låg kompetensnivå för att klara den. Det kan handla om din kunskap inom området, din vilja att ta dig an utmaningen eller din förmåga att hantera den (inklusive den tid du har till förfogande). Om du stannar i den situationen för länge, kommer du att bli riktigt stressad, sliten och på sikt kanske utbränd. Där ska du inte vara.

Tänk dig det andra alternativet. Du har en liten ynka utmaning som är alldeles för låg för din kompetensnivå. Du kanske har en för enkel arbetsroll eller vardagsuppgifter hemma som måste göras men som inte ger dig minsta utveckling. Om du stannar i den situationen för länge, kommer du att bli uttråkad, blasé och understimulerad. Där ska du inte heller vara.

Tänk dig istället att dina utmaningar och din kompetensnivå är i balans. Du utmanas hela tiden och vet samtidigt att du kommer att klara det du ska. Du utvecklar din kompetens under tiden och söker dig ständigt till nya utmaningar som leder dig vidare. Där ska du vara så ofta som möjligt! Där kommer du att känna flow.

Jag har varit i den första situationen och den andra situationen. Det var inte roligt. Har du varit där? Jag befinner mig allt oftare i den tredje situationen - flowläget. När vi lär oss att balansera våra utmaningar så att dom är inom räckhåll för den kompetensnivå vi har - då är det som det ska vara. Höj utmaningen om den är för låg. Sänk utmaningen eller putsa upp din kompetens om utmaningen är för tuff. Lär dig att anpassa utmaningar och kompetensnivå till varandra så ofta som möjligt.   

Resan mot ett starkare personligt varumärke fortsätter. Följ den här eller i gruppen Visa Ditt Rätta Jag på Facebook.

onsdag 5 december 2012

Nyhetsbrev på väg!

Imorgon skickas det första nyhetsbrevet Visa Ditt Rätta Jag. Det kommer till dig ungefär en gång i månaden. Registrera dig här, om du vill vara säker på att vara med från början. Välkommen!