fredag 11 maj 2012

Nr 10. Barnen.

Du som är förälder har säkert tänkt en del på vilka värderingar du för vidare till dina barn. Värderingarna blir ju grunden för hur dom kommer att leva sina liv, vilka människor dom kommer att söka sig till, vilka jobb dom kommer att välja, hur dom kommer att se på sig själva och hur dom kommer att bemöta andra. Samtidigt har barnen - precis som du - möjlighet att ifrågasätta det dom har lärt sig av sina föräldrar när dom blir lite äldre, även om det kan vara en känslig fråga.

Värderingar är bra. Dom ger stadga och något att förhålla sig till. Se bara till att dina värderingar är positiva och utvecklande för både dig själv, dina barn och andra - så långt du kan bedöma och påverka det.

Resan mot ett starkare personligt varumärke fortsätter. Följ den här eller i gruppen Visa Ditt Rätta Jag på Facebook

onsdag 9 maj 2012

Jag tycker annorlunda.

Café Opera ikväll. Anna Bråkenhielm och Erik Lallerstedt intervjuades på scenen om personliga varumärken. Fint ställe och duktiga människor som förtjänar många hejarop för det dom har åstadkommit. Jag var nyfiken och lyssnade bland hundratals andra minglande människor.

Men nej. Jag tycker att det blir så ytligt när diskussionen om personliga varumärken handlar om tips på hur man på bästa sätt ska få så mycket gillande som möjligt från så många människor som möjligt. Det blir ängsligt om det ska vara vårt mål. (Ingen av dom intervjuade framställde sin syn så, men ämnet behandlades ur den synvinkeln.)

Jag tycker annorlunda. Jag tycker att våra personliga varumärken - som vi alla har - ska byggas inifrån. Snegla inte så mycket på vad andra tycker om dig till att börja med. Du är viktigare än så. Fundera på vad du själv står för och vill istället. Fundera också på vem som är viktig för dig och i vilka sammanhang du skulle trivas bäst och göra mest nytta. Sen kan du jobba på att nå ut med ditt budskap på ett bra sätt. Då kommer rätt personer att gilla dig, du får samarbeta med rätt personer i rätt sammanhang och du känner dig stark under tiden. Du blir inte bara en dagslända eller ett ytligt skal som man kan slå hål på.

Alla kommer inte att gilla dig. Alla kommer inte ens att bry sig. Det gör inget. Fokusera på det som är viktigt för dig, så blir det bra för både dig själv och andra - så länge du gör det med en god, generös och ödmjuk inställning. Du är antagligen inte bättre än andra, men ni är bra på olika saker och vill olika saker.

tisdag 8 maj 2012

Svenskarnas värderingar


Sedan några år tillbaka genomförs en studie i Sverige, där man ser på svenskarnas värderingar från personlig nivå ända upp till global nivå. I morse lyssnade jag på resultaten från årets helt färska Sverigestudie.

På personlig nivå är det värderingar som humor/glädje, familj och ansvar som kniper dom högsta placeringarna. Ärlighet tappar position jämfört med tidigare. Varför?

På samhällsnivå är det stor skillnad mellan rådande värderingar och önskade värderingar. Rådande värderingar är t ex arbetslöshet, byråkrati, osäkerhet om framtiden, resursslöseri.... Önskade värderingar är t ex arbetstillfällen, ekonomisk stabilitet, ansvar för kommande generationer och välfungerande sjukvård.

Synd att vi tycks ha så negativa rådande värderingar kring samhället. Vi lever ju inte i framtiden. Vi lever nu. Är vi handlingsförlamade? Tror vi att någon annan ska fixa åt oss? Dom kallar det för nånannanism. Den vill jag inte ha för mycket av.

Mycket i studien tyder ändå på positiva förändringar. Läs den gärna här.