måndag 12 december 2016

Nr 129. Vad ger du?

Vi är inne i givandets och klapparnas månad. Önskelistor. Julhandel. Lockande exponeringar och erbjudanden.

Jag sitter i ett köpcentrum och skriver, omgiven av blomsterhandel, systembolag, klädbutiker, livsmedelsbutiker och prylbutiker. Just nu är det lugnt, men röda erbjudanden ropas ut i högtalare och på fina skyltar. Någon hör sig för om priset på en ståtlig blomsteruppsättning till julbordet. Någon annan bär tunga kassar, kanske fyllda med julklappar inköpta i god tid. Några barn hoppar upp i gungan som körs av tomten och renarna, förhoppningsvis till Tomteland. Förväntningarna om juletiden ligger och gror, men än så länge utan synlig hets.

Det vi ger varandra - både kring jul och vid andra tider - speglar den vi är. Handlar det om fina, dyra klappar? Personliga och noga uttänkta? Ingenting? Något du själv önskar dig och istället ger någon annan? En upplevelse? Något du skapat eller lagat eller bakat själv? Ett julkort?

Bland det bästa och mest värdefulla jag vet kring jul, är julstämningen. För mig består den av julmusik, ljus, goda dofter, gärna knarrande snö, Janssons frestelse, fina människor, obruten tid och julefrid. Det räcker nästan så. Som en lucka i tiden, med chans att stanna upp och ladda om inför det kommande året.

Så om jag skulle kunna ge dig något som en tidig julklapp, skulle det bli en dos julstämning på det sätt du själv vill ha den.

Resan mot ett starkare personligt varumärke fortsätter. Följ den här, i gruppen Visa Ditt Rätta Jag på Facebook eller läs boken Visa ditt rätta jag.