fredag 21 september 2012

Nr 29. Förmåga.

Tillbaka till min morbror. Han menade att Kompetens = Vilja + Kunskap + Förmåga. Vi har pratat om Vilja. Vi har pratat om Motivation, som är nära besläktad med Vilja. Låt oss prata lite om Förmåga.

Förmåga handlar om att kunna göra något. Det är då det händer - när du kan göra något. Så länge du väntar, avvaktar, låter tiden gå, idisslar, låter andra ta första steget, väntar på bättre tider.... - så händer inget. Du behöver ta vara på tillfällen och förvalta din kunskap.

Jag är fullt övertygad om att du är späckad med kunskap inom olika områden. Det är bra. Kan det vara så att du - trots din stora kunskapsbank - tycker att det händer för lite? Att det är trögt? Att andra borde förstå hur bra du är och göra det lite lättare för dig? Det kommer inte att hända. Du behöver själv agera. Du behöver plocka fram din förmåga att utnyttja din kunskap på bästa sätt.

Ta ett litet steg. Ta ett litet steg till. Agera utifrån den kunskap du har. När du väl har satt en boll i rullning, kommer den att rulla vidare. Och skulle den stanna, så får du välja nästa boll.

Håll dig i rörelse. Ta vara på din förmåga. Se till att du gör något av din kunskap. Först då kan den börja kallas kompetens. 

Resan mot ett starkare personligt varumärke fortsätter. Följ den här eller i gruppen Visa Ditt Rätta Jag på Facebook.