tisdag 6 september 2016

Surchoklad eller Gladchoklad

Jag kallar mig varumärkesexpert, men ibland blir jag förvirrad. Att ett varumärke spelar på sin kännedom på ett kaxigt sätt, det kan pigga upp. Men att pimpa varumärket med negativa associationer är svårare att förstå. Och vill de att jag som kund ska bli Hysteric och Impolite när jag mumsar på chokladen?

Låt oss säga att jag är på gott humör. Som idag. Inte vill jag köpa och smittas av en surchoklad, även om jag försöker skoja till det. Möjligen en gladchoklad. Glädje. Kreativitet. Omtanke. Öppenhet. Vänskap. Sånt.

Det har nyligen pågått en kampanj i Australien som drar ned priset på Snickers ju fler som utstrålar dåligt humör på nätet. Säkert en god säljidé om man vill dämpa det dåliga humöret med choklad. Det kan också ha omvänd effekt - att fler väljer att utstråla dåligt humör på nätet för att sänka Snickerspriset med några futtiga cent. Jag undrar om kampanjen gick dåligt, så att överlagret med surchoklad fick skickas till Sverige? Kan den blir en snickerssnackis i vissa målgrupper även här?

Kampanjen pågår inte i Sverige. Personalen i butiken känner inte till den. Så effekten uteblir. Det enda som finns kvar är förvirrad surchoklad.

Ta bort den. Tänk gladchoklad istället. Då kanske jag köper.