lördag 21 augusti 2010

Fori Carta

Häromkvällen satt vi i sommarskymningen och planerade höstens och vinterns friluftsäventyr. Förutom dom vanliga förslagen - kajak, klättring, vandring och skidåkning på alla ledder - kom det fram en ny och lite annorlunda idé. Fori Carta. Jag vet inte hur det stavas, men det låter nästan som Får i Kål. Hursomhelst. Det handlar om att ta sig fram utan karta, kompass eller GPS. Dessutom fri från tält och matlagningsutrustning. Travel light. Man väljer en startplats i Sverige eller världen. Sen går man dit näsan pekar eller åt det håll som ser snyggast ut. Några dagar senare tar man reda på var man är och åker hem.

Hur skulle det vara? Först och främst kanske man kan välja ett område som är någorlunda befolkat. Chansen till mat och husrum blir liksom större då. Dessutom behöver man inse att det blir ett rejält socialt experiment. Vad händer om den ena vill gå åt höger, den andra tycker att solens riktning ser snyggast ut, den tredje gillar stigen som går mot bergen...? Vi kom fram till att man får bestämma över varsin dag. Hur vet man var man är den sista dagen? Tja, det borde väl finnas nån gubbe eller gumma att fråga. Förhoppningsvis går det då att hitta en buss eller ett truckflak som man kan lifta hemåt med.

Det lockar. Att gå lite vilse borde vara ett toppensätt att se sånt man inte visste fanns. Vi siktar lite smått på Sardinien som första försök. Där måste man kunna gå bort sig ganska lätt.

Det får nog bli lite Fori Carta den närmast tiden. Kanske i vardagen också. Mer vilse, helt enkelt.



Fori Carta - att gå oplanerat åt det håll som ser bäst ut