fredag 14 september 2012

Nr 28. Motivation.

Motivation är nära besläktad med vilja.

Igår lyssnade jag på ett intressant föredrag om motivation. Hur vi motiveras är förstås ganska individuellt och det påverkar vårt beteende. Vissa av oss är känsliga för belöning och dras mot sådant som vi önskar, s k nöjessökande motivation. Andra är känsligare för bestraffning och undviker sådant som är oönskat, s k undvikande motivation. 

Det här beteendet kan förändras över tiden för varje individ. Det kan också variera i olika situationer. Själv har jag lite av varje. När bilen plötsligt slutade att fungera igår, motiverades jag av att snabbt få hjälp att fixa den för att undvika parkeringsböter och krångliga logistiklösningar till veckans uppdrag utanför Stockholm. Där handlade det helt klart om undvikande motivation. Bilar ska bara fungera. Där vill jag inte lägga mer omvårdnadstid än nödvändigt.

I andra sammanhang motiveras jag av positiva händelser som jag ser framför mig. Om några dagar ska vi sova på taket, under en förhoppningsvis stjärnklar himmel. När jag målar upp bilden av en bra kväll, natt och morgon med ett gäng goda vänner, blir det lätt och roligt att planera för en god takmiddag. Här handlar det om nöjessökande motivation.

Jag vill gärna dras mot mer nöjessökande motivation. Varför vara rädd och motiveras av att undvika det jag inte vill ha? Hellre vill jag så ofta som möjligt motiveras av det som är bra. Det blir så mycket roligare. Tricket kanske är att kunna vända en undvikande motivation till en nöjessökande motivation. Man får plocka in lite nöje i det mesta, helt enkelt.

Vilken sort är du?


Resan mot ett starkare personligt varumärke fortsätter. Följ den här eller i gruppen Visa Ditt Rätta Jag på Facebook.