torsdag 1 december 2011

Generösa deltagare

Varje gång jag håller seminarium om personliga varumärken, blir jag positivt överraskad av hur generöst deltagarna väljer att bjuda på sig själva. Det brukar inte dröja länge innan diskussionerna blir helt annorlunda än i normala jobbsammanhang. Så snart den första deltagaren har börjat att berätta om personliga saker, så hänger övriga med. Deltagarna får inblick i varandras tankar och personlighet på ett helt nytt sätt. Det ger förstås nya förutsättningar för samarbete - mer respekt, mer öppenhet, mer förtroende, mer kreativa lösningar...

Joharifönstret beskriver hur viktigt det är att vi delar med oss av information om oss själva, för att kunna kommunicera smidigt med andra. Ju mer gemensam information vi har (storleken på det Öppna fältet i modellen) desto lättare blir kommunikationen.

Det krävs förtroende mellan människor för att det öppna fältet ska vidgas. Uppfattas du inte som en trovärdig, pålitlig och omtänksam figur, kan du utgå ifrån att du kommer att få mycket begränsad information om människorna omkring dig. Bygg förtroende. Be good.tisdag 29 november 2011

Kreativitet

Den här videon med Ji Lee behöver du se om du gillar kreativa idéer. Ibland är det enklaste det bästa.

måndag 28 november 2011

Rivstart

Advent rivstartar. Igår och idag blev det traditionsenlig sång i min hemstad. Där kan det kanske skeva lite i tonerna ibland, men det är mycket hjärta i sången och kaffet är gott. Vad hade det blivit av oss, om vi inte hade fått en sån musikalisk start när vi var barn...? Heja Fagersta.

Sen en kväll med adventskonsert i Blå Hallen. Fullsatt, mindre personligt och kanske inte lika mycket hjärta, men proffsigt och maffigt. Brassorkester, flera körer, solister, dansare, ljusspel... För några år sen gick jag själv i dom där trapporna och sjöng i adventskonserterna. Lyssna är bra, men sjunga är bättre.

Från Fagersta till Blå Hallen. Den resan kan ta ett par timmar. Den kan också ta 30 år.