torsdag 6 oktober 2011

Två stora besked

Två stora besked samma dag. Steve Jobs. Tomas Tranströmer. Odödliga, båda två.

"Remembering that I´ll be dead soon is the most important tool I´ve ever encountered to help me make the big choices in life. Because almost everything - all external expectations, all pride, all fear of embarrassment or failure - these things just fall away in the face of death, leaving only what is truly important. Remembering that you are going to die is the best way I know to avoid the trap of thinking you have something to lose. You are already naked. There is no reason not to follow your heart."  Steve Jobs

Och här i huset lever Tomas Tranströmer, som nyss har fått Nobelpriset i litteratur. Ingången är ockuperad av TV-kanaler, i trapporna står internationella reportrar och ringer in sina artiklar, blomsterbud försöker komma fram för att överlämna grattishälsningar från hela världen. Grattis Tomas Tranströmer! Ett bra val.


Inkonsekvent varumärkesbyggande

I februari 2012 lanserar David Beckham sitt kalsong-märke "David Beckham Bodywear" tillsammans med H&M. Jag är övertygad om att det kan bli succé för H&M, men jag är mer förvånad över Beckhams val. Han säger att det är ett led i att stärka sitt eget varumärke. Tidigare har han samarbetat med Emporio Armani och Calvin Klein. Det är stor skillnad mellan Armani och H&M både vad gäller image och målgrupp. Jag får inte ihop det. Vilken image vill Beckham ha? Det kanske bara är en pengafråga. 1 800 H&M-butiker i 40 länder ska sälja underkläderna. Det kan bli en slant.

onsdag 5 oktober 2011

Höstäventyr

Det tog tid att lämna sommaren, men nu är det dags att gilla hösten. Inte särskilt svårt, när man får såna här dagar. Vi paddlade från Öregrund, runt öarna vid södra änden av Gräsö. Vilken dag!

 

 


Självvalda och ofrivilliga utmaningar

Igår höll jag ett seminarium i vackra Omberg vid Vättern. Vi pratade om utmaningar. Det går en viss inflation i begreppet "utmaning". Jag är själv delaktig i det. Vi ska gå upp på höga berg, dyka djupt och utsätta oss för det ena och det andra.

Utmaningar behövs för att vi ska utvecklas. Det fortsätter jag att tro. Däremot behöver vi också kunna hantera alla ofrivilliga utmaningar som möter oss. Förlust, ohälsa, stress, rädsla... Ibland blir dom självvalda utmaningarna ett sätt att blunda för dom ofrivilliga. Det behöver finnas plats för båda. Ta tid att hantera det ofrivilliga, så blir glädjen i det självvalda så mycket större.

Livet är ett äventyr - ibland med ovanligt stora pucklar, men alltid utvecklande om vi väljer att lära oss av det vi möter.