måndag 8 januari 2018

Nr 135. Att våga kreera

Förra gången vi sågs pratade vi om att våga fokusera. Låt oss nu prata om att våga kreera. I den kreativa processen finns det inte alltid ett fokus. Däremot finns en öppenhet.

Många av oss har haft några lediga dagar över långhelgerna. Jag har haft möjlighet att släppa en del vardagsfrågor och istället lägga tid på reflektion och skapande. I början känns det konstigt - som det alltid gör. Som om jag borde göra något nyttigare och mer konstruktivt. Men sen landar jag. Det är viktigt. Att landa, plana ut och ladda om.

I ett briljant tal av John Cleese (sök på hans namn och creativity speech) nämner han skillnaden mellan att vara öppen och stängd. För att vara kreativ behöver du vara öppen Då tar du inte snabba beslut, utan låter snarare tankar sväva fritt och är mottaglig för det som kommer i din väg. Du är avslappnad, har antagligen ett otydligt syfte med det du gör, är lekfull och nyfiken. I ditt öppna mindset har du chans att komma åt nycklar till nya lösningar.

När du är stängd har du ett tydligare syfte med det du gör, söker bevis, är mer effektiv och inte lika öppen för sidospår.

Du behöver vara öppen för att hitta nya lösningar. När du väl har hittat dem, behöver du skifta till ett stängt mindset. Det är då du knyter ihop säcken, skapar handlingsplaner och kan jobba vidare effektivt.

Öppen - kreativ. Stängd - effektiv.

För att kunna vara öppen och hitta förutsättningar för kreativitet, behöver du skapa en bubbla. Den består av både tid och rum. Hitta din plats. Hitta din tid. Låt den vara tillräckligt lång för att du ska hinna kliva in i ett öppet mindset.

Jag ser långhelgerna som en kreativ bubbla. Ibland händer inget alls. Samtidigt är det just då som förutsättningarna skapas för allt som ska hända senare. Tankar får flyga fritt och jag kan skapa något med händerna. Vardagsfrågorna bearbetas utan att jag behöver anstränga mig.

Det finns en annan kreativ bubbla som jag uppskattar. Snoozandet. Istället för att se den lätta touchen på mobilscreenen som lathet och dålig karaktär, ser jag det som en fantastisk stund att låta frågor falla på plats. Jag är då mellan sömn och vaket tillstånd och har tillgång till både medvetna och undermedvetna tankar. Det händer mycket den stunden. Testa! Ställ klockan 10 minuter tidigare och ge dig själv en dos snooze. Det kan vara den kreativa stund som behövs för att förbättra hela din dag.

Resan mot ett starkare personligt varumärke fortsätter. Följ den här, i gruppen Visa Ditt Rätta Jag på Facebook eller läs boken Visa ditt rätta jag.