fredag 9 december 2011

Vår fantastiska hjärna

Höger hjärnhalva              Vänster hjärnhalva
Hjärnan är fantastisk. I höger hjärnhalva finns många härliga egenskaper som vi mår bra av att aktivera. Glädje, kreativitet, lugn, närvaro... I vänster hjärnhalva finns också några godingar: logik, analysförmåga, språklig förmåga, tidsuppfattning... I vänster hjärnhalva finns dessutom rädsla, stress och oro.

När vi lär oss att aktivera höger hjärnhalva blir vi mer kreativa,  lugna och närmare ett "flowläge". Det ger oss mer balans än om vi stressar runt med logiken i vänster hjärnhalva hela tiden. Vi behöver både och.

Alla har säkert olika sätt att sätta fart på höger hjärnhalva. För mig funkar det att vara i naturen, sjunga, måla, fotografera, sy, baka bröd, umgås... I stressade lägen kan det vara precis dom grejerna jag prioriterar bort, eftersom dom känns onödiga. Jag borde veta bättre. När jag stoppar in kreativa aktiviteter i ett stressat läge, blir mina logiska resultat alltid mycket bättre.

torsdag 8 december 2011

Småstaden Stockholm

Jag gillar när Stockholm blir som en småstad. Som idag. Frukostmöte två kvarter hemifrån. Jag kunde nästan gå dit i pyjamas.