tisdag 5 juni 2018

Vilken ton spelar du?Låt oss prata om din ton i musikstycket. Din roll som representant för din organisation. Din värdefulla uppgift som varumärkesambassadör.

Enligt en för många välkänd Gallupundersökning säger 16 % av oss svenskar att vi känner oss engagerade på jobbet. Det är mindre än var femte kollega! Våra grannländer i Europa håller liknande nivåer. Skillnaden mellan att känna sig engagerad och att känna sig neutral eller t o m negativt inställd till jobbet är stor. När du känner dig engagerad hittar du lättare arbetsglädje och kraft. Du går med lättare steg till jobbet och uppdraget, är mer effektiv och kreativ. Du får en bättre arbetsdag och bidrar till en härligare företagskultur för dina kollegor och kunder. Du bidrar också till bättre resultat och högre lönsamhet för företaget.

Tänk om vi skulle kunna skapa ett högt jobbengagemang hos majoriteten av oss. Helst hos alla! Tänk om det var en självklarhet att kunna gå till jobbet med glädje, förväntan och kraft. Många av oss jobbar tvåhundra dagar per år. De dagarna behöver innehålla värde och mening, både för dig själv, dina kollegor och den organisation som betalar för dina insatser.

Jag jobbar med utveckling av varumärken och är övertygad om att en viktig del av lösningen finns i mötet mellan individ och företag. Jag kallar det för Ambassador branding. Här hittar du och ditt företag nästa naturliga steg på den spännande varumärkesresan.

Många företag har arbetat länge med Employer branding - att vara en så attraktiv arbetsgivare som möjligt för att locka till sig och behålla rätt talanger för verksamheten. Samtidigt har många av oss utvecklat och stärkt våra personliga varumärken - Personal branding. Här handlar det om din och min ambition att hitta vår egen kompass och styrka och samtidigt vara attraktiva på arbets- och uppdragsmarknaden. Företag och individ har arbetat på varsitt håll för att bli så attraktiva som möjligt för varandra. Det är bra - och nu slår vi ihop påsarna. Det är dags för bröllop och gemensam kraft framåt!

Ambassador branding hittar vi i mötet mellan Employer branding och Personal branding. Här delas både ansvar och nytta mellan människa och företag. Du som medarbetare ansvarar för att visa och använda din talang, kompetens och personlighet och på bästa sätt bidra till goda lösningar i samarbete med andra. Företaget ansvarar för att visa, erbjuda och agera utifrån ett tydligt och trovärdigt varumärke. Tillsammans kan ni glimra!

Det finns tre dimensioner på ambassadörskapet.
1. Intellekt. Du behöver förstå vad företagets varumärke innebär på en övergripande nivå, i din egen roll och i samspelet med andra.
2. Känsla. När du känner glädje, ansvar och lojalitet för varumärket kommer du helt naturligt att skicka ut goda signaler, både på jobbet och fritiden.
3. Beteende. Ditt verbala och icke verbala agerande i olika sammanhang är den mest synliga nyckeln till ditt goda ambassadörskap.

Varje positivt personligt möte är mycket mer värt än en traditionell annons eller blinkande banner. Ändå är det få företag som har en budget för ambassadörskapet.  Hur ser det ut hos er? När ni lägger fokus på din och kollegornas roll som varumärkesambassadörer, då kan fördelarna snabbt rada upp sig. Engagemang, arbetsglädje, ökad lönsamhet....

Vi återvänder till din ton i musikstycket. Spelar du en falsk eller ren ton? Är partituret färdigskrivet, dirigenten redo i podiet och musikerna taggade? Har ni stämt orkestern så att taket på konsertsalen kan lyfta? Då vill vi höra musiken! Och då vill vi köpa era grejer!