fredag 23 november 2012

Nr 38. Den sociala bekvämlighetszonen.

Min uppfattning är att den sociala bekvämlighetszonen är en av dom zoner som begränsar oss mest. Det är lätt att hamna i grupper och relationer där vi känner oss bekväma och sen nöja oss. Du kanske har några vänner, partner, barn, släktingar, bekanta, damen i kassan, frisören, tandläkaren, kollegor, klasskompisar.. Vad mer skulle du kunna behöva?

Jo, jag tror att du ibland behöver utöka ditt nätverk med nya människor. Andra intressen, annan bakgrund, annan geografisk hemvist, andra sociala förhållanden, annan ålder, annat jobb... Eller kanske inte alls särskilt annorlunda än du själv, men helt enkelt en ny människa som kan förgylla din tillvaro på olika sätt och ta in lite nytt syre i ditt nätverk. 

Om du är van att alltid umgås med samma människor, kan det kännas riktigt skrämmande att ta kontakt med nya. Det är lätt att backa tillbaka till den trygga skara som du redan har. Men försök igen. Du kan få nya värdefulla kontakter och vidga dina vyer på ett sätt du inte trodde var möjligt.

Nuförtiden kan jag inte tänka mig att bara vara stilla i min sociala bekvämlighetszon. Visst finns det människor som står mig extra nära och som jag vill spendera mycket tid med. Så kommer det alltid att vara. Ändå finns det så många därute som jag är nyfiken på, som ny kollega eller vän eller bara flyktig bekant. Dom flesta av mina dagar innehåller nya möten - korta eller långa. Det har förstås en del att göra med att jag är egen företagare, men inte bara därför. Med en tydlig bild av mina egna värderingar, kärnvärden och mål blir det inte ens särskilt skakigt att träffa nya människor. Mest roligt.

Har du fastnat i din sociala bekvämlighetszon? Skulle du vilja vidga dina vyer med nya kontakter? Börja redan imorgon isåfall. Det finns nya människor runt varje hörn.

Resan mot ett starkare personligt varumärke fortsätter. Följ den här eller i gruppen Visa Ditt Rätta Jag på Facebook.