fredag 9 november 2012

Nr 36. Den mentala bekvämlighetszonen.

Har du fastnat i en tanke någon gång? Det har jag. Den kan virvla runt och ta plats i både timmar, dagar och veckor innan jag lämnar den. Ibland är den positiv och ger mig energi. Ibland är den allt annat än positiv. Numera är jag bättre på att lämna tankar som inte gör någon nytta. Vi väljer ju våra tankar, som det så fint heter.

Det finns en mental bekvämlighetszon. Där tänker vi mest tankar vi redan har tänkt. Lätta, stabila, förutsägbara, stillastående. Om tankarna är positiva så kan dom gynna oss under en period. Dom får oss att må bra och koppla av. Oftast skulle jag ändå tro att dom tankar vi har i bekvämlighetszonen stoppar oss. Det kommer inte en enda ny lösning ur ett stagnerat tankemönster.  

Vi behöver tänka annorlunda. Vänd och vrid på saken om den är viktig för dig. Se den utifrån, underifrån, uppifrån, inifrån... Se den ur någon annans perspektiv. Se den ur ett humoristiskt perspektiv eller kanske ett svartvitt. Se den ur ett framtidsperspektiv eller utklädd till Musse Pigg. Lek med tanken.

Jag har ett trick. Jag bestämmer mig för att det får räcka. Fram till tisdag får jag tänka såhär, sen är det nog. På onsdag blir det andra bullar. Och tänka sig - när onsdagen kommer har jag oftast redan släppt mitt gamla tankemönster och ser saker på ett nytt sätt. Det ger ny handlingskraft, nya möjligheter, nya resultat. Det kanske inte är så bekvämt i alla lägen - det är det ju sällan utanför bekvämlighetszonen - men det är nödvändigt att släppa gamla tankemönster för att kunna ta nya steg.

Har du fastnat i din mentala bekvämlighetszon? Skulle du kunna släppa någon gammal unken tanke och komma vidare med nya fräscha tag?

Resan mot ett starkare personligt varumärke fortsätter. Följ den här eller i gruppen Visa Ditt Rätta Jag på Facebook.