fredag 8 november 2013

Nr 79. Om styrka

Din image är viktig för dig, men du får aldrig hamna i ett läge där du är helt bekräftelseberoende och bara lutar dig på andras bild och bemötande av dig. Därför är det så viktigt att din identitet är stadig. Då kommer du att vara stark oavsett vad och vem du möter.

"Det berättas om en stor krigare, som trots att han nu blivit gammal fortfarande hade rykte om sig att kunna besegra vilken motståndare som helst. Hans skicklighet med svärdet såväl som hans vishet hade gjort att han samlat många lärljungar.

En dag fick den gamle krigaren besök av en ung man som var fast besluten att utmana och besegra den gamle mästaren. Mästarens lärljungar blev mycket oroliga när de fick se vem den unge mannen var, för han hade blivit vida känd som en hänsynslös krigare. Han hade en nästan kuslig förmåga att upptäcka motståndarens första drag, upptäcka den svaga punkten och sedan slå till med skoningslös kraft.

Lärljungarna som tyckte mycket om sin mästare, ville inte se honom förnedras av den unge mannen och avrådde honom från att anta utmaningen. Men den gamle krigaren tvekade inte, utan gjorde sig redo för strid.

Redan på väg mot platsen där striden skulle utkämpas började den unge mannen förolämpa den gamle. Detta fortsatte även sedan de ställt sig upp och i ett par timmars tid vräkte ynglingen ur sig hånfulla, nedsättande och förödmjukande kommentarer. Han kastade jord och spottade mästaren i ansiktet. Men den gamle stod orörlig, utan att säga ett ord till sitt försvar och utan att ge igen.

Till slut gav den unge mannen upp. Han bugade inför mästaren, förklarade sig besegrad och gav sig sedan hastigt av. Mästarens lärljungar var förstås glada över segern men kunde inte låta bli att besviket undra hur mästaren kunde acceptera att lyssna till alla förolämpningar utan att ge igen.

- Om någon kommer till dig med en gåva som du inte tar emot, svarade mästaren lugnt, vem tillhör då gåvan?"

Ur "Det är aldrig kört! Samlingsvolym av Kristina Reftel"

onsdag 6 november 2013

tisdag 5 november 2013

På ett café

Jag fick höra av en kollega att hon sett ett par personer i ivrigt samtal på ett café. Dom hade min bok i händerna, pratade och skrev. Det är precis så jag önskar att det ska vara. Verklighetsnära och engagerande.