tisdag 15 november 2011

Namedropping

Gillar du att slänga dig med namn på alla möjliga kända personer som du någon gång har känt, är brylling med eller har mött på gatan? Var lite försiktig med det. Ofta när jag träffar personer som namedroppar, så blir min spontana tanke att personen är osäker och behöver stärka sin egen image genom att snika in sig på andras. Det ger sällan några genuina pluspoäng. Jag blir ointresserad och vill hellre prata om något annat - eller kanske t o m med någon annan.

Om du däremot bollar namn med någon för att hitta gemensamma beröringspunkter, då är det en annan sak. Då har du förhoppningsvis inte baktanken att plocka poäng för egen del.

Det finns tillfällen när namedropping funkar utan att det undergräver din image. Om din egen självkänsla är stark, kommer ett och annat kändisnamn bara att bli en liten kul krydda om du nämner dom med glimten i ögat. Du och den person du pratar med är fortfarande viktigast just där och då. För din egen del kan det också vara en strålande idé att hitta förebilder som har egenskaper du själv vill utveckla.

Så nu - för att helt trotsa mitt eget råd - kommer en liten parad med namedropping från min sida. Håll till godo och fundera på hur road du egentligen är av att veta att jag kanske har mött nån av dom här på gatan eller vet var dom bor eller nästan är brylling med nån. Fantastiska människor, fantastiska karriärer. Låt dom få sin egen cred, så får jag jobba med min egen. Inga kommentarer: